NATIONAL HEALTH & FITNESS DAY

Skrivet den 2014/06/16

Kanada har instiftat – och genomförde den 7:e juni ”National health and fitness day”. Målet med initiativet är att göra Kanada till väldens friskaste land. Bakgrunden till initiativet är den alarmerande ökande barnfetman, diabates typ-2 samt hjärt- och kärlsjukdomar kopplade till livsstil (fysisk inaktivitet och dålig kosthållning). Initiativet uppmanar kommuner, organisationer, privata sektorn och alla kanadensare att uppmärksamma den första lördagen i juni, varje år, som den nationella hälsodagen och aktivera sig i events på lokala publika och privata motions-, sport- och träningsanläggningar.

NHFD_Banner

NHFD är ett projekt som initierades ifrån politiskt håll efter vinter-OS i Vancouver för att fånga den olympiska andan och få den att leva vidare i form av en ökad hälsa för alla kanadensare.

I Storbritannien lanserades i år National Outdoor Fitness Day (31 maj) av träningsföretaget British Military Fitness. Över 3 000 deltog då i gratisklasserna över hela landet.

outdoor.workout

I Sverige har inte utvecklingen mot en nationell hälsodag gått så långt, kalendern dräller fortfarande utav kanelbulle- och semledagar. Men vi ser intressanta lokala iniatitiv, som på sikt kan leda till en nationell rörelse. I september går t ex den första upplagan av Let’s Go Gävle av stapeln. Ett initiativ ifrån Gävle kommun som motiveras såhär: -”Målsättningen är en årligt återkommande ”träningshelg” där lokala aktörer och deltagare ska samverka med nationella och internationella. Tillsammans ska vi skapa ett event i absoluta toppklass. Eventet ska främja en kreativ miljö och mötesplats för invånare, föreningsliv, näringsliv och alla besökare. Eventet och all dess samverkan syftar till att stärka Gävles och Let ́s Go Gävles attraktions-, konkurrens- och lyskraft till en ännu högre nivå”, säger Joakim Lundberg, evenemangsansvarig Gävle kommun.

LGG

Vi har en stark festivaltradition i Sverige och min slutsats utav denna trendspaning är att vi kommer få se fler festivaler och events som har hälsa som gemensam nämnare. Kanon tycker i så fall!


Inga kommentarer to "NATIONAL HEALTH & FITNESS DAY"


    Kommentera inlägget!

    Viss HTML i kommentaren är OK