HAR DU TILLRÄCKLIG KONDIS FÖR ATT KLARA ETT KONTORSJOBB?

Skrivet den 2014/03/29

Har konditionen något att göra med hur du orkar prestera på jobbet? – Ja, i allra högsta grad!

Ett stillasittande jobb låter kanske inte alltför ansträngande fysiskt men faktum är att timmarna på skrivbordsstolen kräver mer än du tror i form av kondition.  Enligt Martin Bach, vd på Hälsogurun och hälsobloggare hos Skånskan, är det syreupptagningsförmågan som avgör hur lätt det är att fokusera på jobbet under lång tid. Syreupptagningsförmågan förbättras av konditionsträning och enkelt uttryckt blir det lättare att utföra även stillasittande arbetsuppgifter under en hel dag om du har bra kondis.

hållbar löpträning

Några avancerade tester för att ta reda på hur du ligger till behövs inte. Det räcker gott med att ta en rejäl promenad. Hur du mår efter en sexkilometerspromenad på en timme är ett enkelt sätt att mäta syreupptagningen. Är du trött och andfådd och inte orkar fortsätta gå kommer även en heldag på kontoret vara för mycket. I alla fall om du vill prestera på topp hela dagen. Tyvärr menar Martin att de flesta inte har den konditionsnivå som de skulle må bra av. Och arbetsprestationen lider utav detta. Att komma till rätta med problemet är inget svårt i sig. Regelbunden motion genom cykling, promenader eller lätt jogging tar en långt.  Varför inte ta nästa möte under en promenad? Är det för kallt ute funkar löpband för möten. Kanske är det annars dags att göra som Försäkringskassan som valde ett aktivitetsbaserat kontor med korridorer längs innergårdarna för gående möten plus löpband på en av de gemensamma ytorna.

Kom ihåg, det är de små förändringarna som gör de stora skillnaderna i längden. Två raska 30-min-promenader/vecka tar dig en bra bit. Eller varför inte lägga in 10-20 minuter varje dag? Testa att ta med löparskorna och hoppa av ett par t-banestopp tidigare på väg till/ifrån jobbet för en rask promenad/jogg


Inga kommentarer to "HAR DU TILLRÄCKLIG KONDIS FÖR ATT KLARA ETT KONTORSJOBB?"


    Kommentera inlägget!

    Viss HTML i kommentaren är OK