PALEOMAT

Skrivet den 2013/10/16

Tre dagar in i min sjuveckors RE:BOOT börjar jag att komma in i rutinerna. Under de två första veckorna klipper jag alla carbs (förutom det som kommer via grönsaker), allt socker (förutom det som finns naturligt i vissa råvaror, samt inga lightprodukter) samt ingen alkohol (kör faktiskt en helt vit månad). Syftet är att kickstarta RE:BOOT-perioden, ta bort sötsuget samt tappa ett par kilo (3-4 kg) vätska och fett. För att ”kompensera” carbsen så ökar jag proteinintaget (ca 30-40 % av allt jag äter) samt lägger till en del fett i form av rikligt med Omega 3 och en del nötter. Detta kombinerat med 4-5 träningspass i veckan kommer att ge bra resultat. Se gårdagens blogginlägg för mitt träningsupplägg.

En nyckel för att lyckas hålla en bra kost är att planera i förväg, så att man slipper stå med en massa dåliga alternativ framför sig, laga så mycket som möjligt hemma (då vet du vad det är i och blir billigare) samt att man varierar sig. Det sistnämnda är grymt viktigt, mat ska vara lust- och njutningsfyllt, inte trpkigt, krångligt och förenat med olustkänslor. Jag har införskaffat boken ”Paleo”, skriven av Åsa Söderberg, för att få inspiration till nyttig och god mat som går hand i hand med hur jag vill äta och leva. Nyttig och bra mat behöver varken vara tråkig, smaklös eller dyr. Tvärtom. Idag testade jag att göra en tomatsoppa med färsbiffar, blev sjukt gott (förutom lite översaltad soppa).

Tomatsoppa

Biffar: 600 g nötfärs, 1 gul lök, 1 vitlökslyfta, 5 soltorkade tomater, 1 msk dijonsenap, 1 ägg, timjan, salt och svartpeppar. Finhacka och stek lök/vitlök i kokosolja. Finhacka solt. tomater. Mixa alla ingredienser i en bunke och forma till små färsbiffar. Stek i kokosolja.

Tomatsoppa: 1 gul lök, 1 vitlöksklyfta, 1 dl vatten, 2 burkar krossade tomater, 1/2 burk kokosmjölk, 1 msk tomatpuré, 1 tsk ekologisk buljong, havssalt, svartpeppar, basilika och oregano. Finhacka lök/vitlök och stek i kokosolja, tillsätt övriga ingredienser och låt småkoka i ca 10 min.

Tips: Dubbla mängden köttfärsmix och frys in biffar (stekta). Bra att ha som t ex mellanmål eller middag när du vill spara tid.

 

 


Inga kommentarer to "PALEOMAT"


    Kommentera inlägget!

    Viss HTML i kommentaren är OK