SÖNDAGSLÄSNING: TRÄNINGSSKOR

Skrivet den 2013/09/08

Nystart med träningen tycker jag bör belönas med nya träningsprylar. I detta inlägg kommer jag fokusera på olika typer av träningsskor för gym-/gruppträning.

Jag är den typen som måste ha prylar som inte bara har rätt funktioner, utan även har en riktigt vass design. Fula prylar går bort, likaså illasittande ofunktionella gadgets. Skorna är det absolut viktigaste som du behöver och det som du ska lägga ned mest tid och möda på att hitta rätt i din träning. Först och främst behöver du skor som passar just dina aktiviteter. Löparskor till löpningen, träningsskor till träning i gymmet osv. I nästa steg behöver du hitta skor som passar formen på din fot samt fotisättning (dämpning/stöd).
Skor_vila
Gruppträning (även t ex CrossFit). Dessa skor ska klara av att hantera en massa olika typer av rörelser (hopp, sidledsförflyttningar m.m), vara dämpade samt ge fotleden stöttning och balanshjälp. Skorna ska även ha ett bra grepp mot underlaget för att minska halkrisken. Satsa på så lätta skor som möjligt, finns alltfler typer numera som imiterar barfotakänslan. Nikes Free-serie har allt som krävs i form av design och funktionalitet.Nike-Free-Trainer-50-NRG-Mens-Training-Shoe-579813_807_ANike Free Trainer 5.0 NRG

Nano3.0

Reebok CrossFit Nano 3.0

Styrketräningsskor (”lyftarskor). Den här typen av sko ska ge en stabil grund för fötterna mot golvet samt hjälpa kroppen att hamna i rätt vinkel för olika typer av styrkeövningar. Till skillnad från löparskor och ”gympaskor” har lyftarskor en hård sula samt en upphöjning i hälen och är lägre vid tårna. Av de stora märkena tycker jag personligen att Reebok lyckats bäst, baserat på mina urvalskriterier (design och funktion). Men även adidas har populära, bra och relativt snygga skor (är generellt sett inte alltid så stort fan av adidas design).

Reebok Lifter plus

Reebok CrossFit Lifter Plus

Five-finger skor. Har själv aldrig testat denna typ av skor av den enkla anledningen att jag tycker att de är vansinnigt fula. Men de som förespråkar den här typen av skor framhäver ”barfotakänslan” som främsta argument, och det kan jag köpa. Men förvänta inte dig se mig i ett par inom den närmsta tiden. Finns i olika varianter såsom; träningsskor, löparskor med mera. På den här fronten har Vibram starkt positionerat sig, men även andra företag såsom adidas hakar på trenden.

FFLGA08YM

Vibram EL-X

Adipure2

adidas Adipure Trainer 1.1

Kom ihåg att testa olika märken och modeller för att hitta skor som passar just dina fötter, behov och stil. Skorna är din bästa investering i jakten på en grym fysik samt minskar risken för onödiga skador.

Dröm stort. Börja smått. Starta nu.


Inga kommentarer to "SÖNDAGSLÄSNING: TRÄNINGSSKOR"


    Kommentera inlägget!

    Viss HTML i kommentaren är OK