Ökad gymträning påverkar inte hälsan.

Skrivet den 2013/04/02

Rubriken är tagen från en artikel på DI.se (Dagens Industri), som ska vara vår tyngsta affärstidning… I artikeln pekar man på att de stora träningskedjorna visar på siffror som bekräftar att fler tränar organiserat på gym/träningsanläggningar samt tränar oftare. Samtidigt pekar DI:s artikel på att folkhälsan, trots ökningen på gym, inte påverkas positivt alls. Snarare står det stilla. Fine, MEN:

Jag tycker att DI:s vinkling och angreppssätt är värdelöst ur en massa aspekter, men här kommer några anledningar:

1. DI levererar riktigt kass rubriksättning. Kvällstidningsvarning

2. Om man skulle mäta de socio-ekonomiska effekterna hos de som faktiskt tränar skulle det självklart visa på att träning påverkar de flesta faktorer positivt. Därför blir rubriken direkt felaktig. Det stora problemet ligger hos den breda massan, de som inte tränar, som gör att statistiken inte påverkas i positiv mening. Det är där de stora insatserna behöver göras, inte bland de som redan är frälsta. Låginkomsttagare och lågt utbildade är dessvärre överrepresenterade bland de som inte aktiverar sig fysiskt. Hälsa håller på att bli en ”lyxprodukt”, förunnat de som har tid/pengar/kunskap, vi ser det i USA/England och vi ser samma tendenser i Skandinavien.

gymmet-1

3. Problemet är mycket större än så. Att ”skylla” på att träningsföretagen ”skor” sig på konsumenterna medan det inte ger ngn effekt på folkhälsan är direkt felajtigt. Utan träningsföretagen hade situationen varit många resor värre. Skyll inte på de som faktiskt försöker förbättra folkhälsan, tjafsa med de som förstör folkhälsan, företag som tjänar långt mycket mer än alla träningskedjor tillsammans, ofattbart mycket pengar på din ohälsa; McDonald’s, Karamellkungen, Coca Cola, Max med flera kan räcka upp handen nu. Spelar ingen roll hur ”gröna” ni gör era menyer, ni tjänar pengar på ohälsa.

704x396(ByMaxScale_TopLeft_Transparent_True_True)

”Ät fett och socker tills du spyr, eller blir en fyratonsmartyr, sälj dig sälj dig dyrt” – Textrad ur Kents låt ”Dom Andra”

Fredrik Karlsson, VD på företaget Twitch, som arbetar med företagshälsovård, kommenterade det hela bra på min LinkedIn-profil: -”Två aspekter: Tyvärr tror jag denna rubriksättning är medveten från DI:s sida, vilket gör det hela ett snäpp värre och knappast bättre än kvällstidningsrubriker som ”Gå ned i vikt med hjälp av bantarkaffet” etc. Den andra aspekten är förstås att vi i Sverige (och övriga världen) faktiskt har utomordentligt stora utmaningar inom hälsoområdet. För att komma tillrätta med detta behöver vi arbeta tillsammans på många fronter och arenor”. SPOT ON säger jag bara!

Du har väl inte missat träningsklubben som jag dragit igång? Join the fun!www.facebook.com/creactivetc


Inga kommentarer to "Ökad gymträning påverkar inte hälsan."


    Kommentera inlägget!

    Viss HTML i kommentaren är OK