”An idiot on detox” – The summary

Skrivet den 2013/02/24

Då var jag äntligen färdig med detoxen from hell. 7 dagars rensning av gifter ur kroppen genom att endast inta kostillskott (pills and powder) samt gröna veggies under en hel vecka. Puhh!! Hälften av grejen var att testa och se om jag skulle palla med ett sådant upplägg, och den andra halvan var att se vad som faktiskt händer med kroppen vid en sådan här prcess. Mina tankar såhär i efterhand:

Resultat: Mitt långsiktiga resultat är att droppa 10 kg (helst fett) till den sista april. För att klara det behöver jag droppa ungefär 1 kg i veckan fram till sista april. Än sålänge ligger jag on track. Detoxen ska bl a hjälpa till att få kroppen att förbränna fett framför muskler, ta upp näringsämnen bättre samt kunna rensa ut gifter effektivare framöver. Direkt efter detoxen är resultaten inte så uppenbara, men efter 1-2 veckor brukar man tappa ett par kg ganska raskt. Ej att förglömma är den mentala tillfredsställelsen av att ha klarat av en tuff uppgift. It’s all in your head. Så är det. Bara att bestämma sig!

Detox 2

Upplevelse: Dessa sju dagar har varit en fysisk och mental berg-och-dalbana. Första dagen ingen större skillnad mot vanligt. Men dag 2-3 var katastrof. Låg på energi, grinig, lätt-irriterad och behövde sova sjukt mycket (10-11 timmar per natt). Sedan lättade allting upp, kroppen anpassade sig, och andra halvan av veckan flöt på nästan som vanligt, kände mig nästan piggare än vanligt. Vissa ggr kände jag mig sjukt hungrig, men ändå inte på samma gång. Konstig känsla. Det svåraste var det i det sociala. Maten är en stor del av vår samvaro här i världen. Vad händer om man plockar bort maten, jo man tappar en naturlig knutpunkt. Det vara bara för mig att rensa schemat från affärsluncher, middagar osv. Ingen idé. Jag kunde ändå knappt äta ngt som erbjöds på menyn.

Träning: Har anpassats till omständigheterna och det har funkat hur bra som helst. Endast styrketräning denna vecka. Fokus på mycket tunga vikter, få reps (2-4 st) och många, många set (10 st). Låång vila mellan varje set (2-4 min). I slutet av veckan fuskade jag och körde två CrossFit-aktiga pass med högt tempo och mycket flås, inga problem där heller. Kolhydratladdning – dra åt h-vete! En myt som pastaföretagen tatuerat in i svenskarnas hjärnor. Glöm. Finns gott om bra, kvalitativa, ”kolisar” i frukt och grönt. Kroppen anpassar sig.

Träning

Nya perspektiv: Jag har många ggr funderat på om jag skulle funka som vegetarian. Den här veckan blev, ett extremt sådant, test på om det skulle funka. Jag tror absolut att jag skulle kunna klara av ett vegetariskt liv, men jag saknade kött/fisk/fågel för mycket för att kunna avsäga mig den lyxen frivilligt. Däremot har veckan visat på att man inte behöver äta så sjukt mycket kött som vi gör i vår del av världen. Grönsaker är både nyttigare och billigare.

Skulle jag rekommendera andra att testa en detox? Ja, det skulle jag nog. Inte för att jag tror att alla detoxar verkligen funkar, men det finns andra värden (läs ovan) att väga in i när man diskuterar sådana här extrema metoder. Det är också ett sätt att totalt bryta med det invanda, maskinella, och byta perspektiv, för att sedan återgå till en ny, fräschare, vardag.

Från och med idag går jag tillbaks till min normala kosthållning, som bygger på fräscha råvaror, kvalitetsingredienser och lagat från grunden. Kombinerat med vissa kostillskott för att understödja mina långsiktiga mål med träningen/kroppen. En annan jättefördel med den gångna detoxen är att mitt relativt strikta kostprogram numera känns som en piece of cake i jämförelse. Nu är det en lyx att få äta frukt, bär, potatis, kött/fisk/fågel igen. Det är där kroppens riktiga, ärliga, cravings ligger. Har egentligen inte längtat efter glass, godis och annat junk. Kroppen har skrikit efter riktig, gammal hederlig, mat. Det är lätt att tappa bort det i vår vardag där det är lättare att få tag i ngt som inte är speciellt bra för din kropp, än ngt som faktiskt bidrar till att din kropp fungerar som den ska.

Steak and nut

Hej Mat! Jag har saknat dig! Frukosten i morse: Viltskav, färsk spenat, grape och nötter. ”The Steak and nut breakfast” a la Charles Poliquin.


Inga kommentarer to ""An idiot on detox" - The summary"


    Kommentera inlägget!

    Viss HTML i kommentaren är OK