Trendspaning – del 1 av 3

Skrivet den 2012/12/27

Nytt år på ingång. Dags att blicka framåt och se vad framtiden har att erbjuda. I tre blogginlägg på raken kommer jag att presentera 10 trender som påverkar hur vi i norden konsumerar träning och hälsa idag.

#10 – ”Den nya folkligheten”: Med en växande medelklass /fler med högre utbildning) har allt fler lagt till sig med vanor och konsumtionsmönster som tidigare endast var till för ”överklassen”. Billiga och tillgängliga resor tar oss till NY på ett par musklick, avdrag för hemmatjänster gör att t.o.m herr och fru Banan anser sig ha råd och behov av hemstädning, varor och tjänster ”premiumfieras” genom ompaketering och olika slags tilläggstjänster. För träningsbranschen innebär det ökade krav på kvalitet, ökad efterfrågan på tilläggstjänster såsom; personlig träning, sjukgymnastik, kostrådgivning med mera.

David-Beckham-for-HM-Bodywear

Känn dig som David Beckham i ett par kalsonger från H&M

#9 ”Now-onomics”: Vi lever i en tidsålder där allting ska ske här och nu, på mina individuella villkor. Allt som är långdraget, fördröjt eller segt ratas snabbt till förmån för mer snabba och flexibla lösningar. Exempel på detta är t ex alla träningsappar som dagligen poppar upp, att kunna träna var som helst och närsomhelst. Vi ser även hur träna nu, betala sen-beteenden dyker upp i allt störe utsträckning. ”Träna nu och börja betala först om tre månader” typ…

nike-kinect-training

Träna hemma i vardagsrummet med Nike Kinect Training

#8 Egenmakt, kontroll och benchmarking: Konsumenterna har en enorm makt i fråga om var köpbesluten tas. Man litar mer på vänner, bekanta eller andra påverkare än på företagens egna marknadsföring. Träningskonsumenterna vill i växande utsträckning kunna tracka sin träning för att kunna ”mäta” framsteg, måluppfyllelse, vikt. Med sig själva, mot vänner eller andra därute i cybervärlden. Intressant tanke: Kommer man i framtiden

runkeeper-facebook

Håll koll på din utveckling, jämför med vänner och dela

Imorgon fortsätter jag med del 2 av tre i denna lilla trendspaningsdel. Nu till gymmet för ett av årets sista träningspass.

Källa: Merparten av faktan/underlaget hämtat från SATS trendrapport 2012, med personliga tillägg/resonemang av mig tillagda.


Inga kommentarer to "Trendspaning - del 1 av 3"


    Kommentera inlägget!

    Viss HTML i kommentaren är OK